COMPLETE ZONBESCHERMING
Als ervaren dermatoloog weet ik wat de gevolgen zijn van zon op de huid. Ik zie tijdens mijn werk steeds vaker mensen met huidkanker. En sinds ik moeder ben van 2 jongens, ben ik me nog bewuster geworden van vragen die heersen rondom de schadelijke werking van de zon en het belang van goede bescherming. Dit is tweeledig, allereerst omdat ik als moeder het allerbeste wil voor mijn kinderen. Maar ook omdat ik zelf, ongeacht mijn ervaring als dermatoloog, tegen de zoektocht naar goede bescherming aanloop.
Door verbranding van de huid door de zon ontstaat er een verhoogd risico op huidkanker en met name zonverbranding op jonge leeftijd geeft hoger risico.
Bij kinderen gaat celdeling erg snel doordat kinderen in de groei zijn, en dit gaat zo snel dat beschadigde huidcellen niet de kans krijgen, of onvoldoende tijd hebben om te herstellen voordat ze weer gaan delen. En dit heeft littekens in de ‘huidcellen’ tot gevolg. Dat maakt de kinderhuid zo kwetsbaar voor UV-straling, en maakt dat goede zonbescherming zo belangrijk is.
Maar de huid loopt ook schade op door langdurig zonnen, zonder dat de huid echt verbrandt. Bescherm je huid daarom altijd tegen de zon!
Het advies is smeren, kleren, weren:
- Smeren: smeer jezelf in met zonnebrandcrème;
- Kleren: bedek je huid door voldoende kleren te dragen;
- Weren: zoek de schaduw zo veel mogelijk op, zeker tussen 12:00 en 15:00 uur.
We weten inmiddels wel dát je jezelf en je kindje goed moet insmeren om verbranding te voorkomen. Maar wát is goed insmeren?
Het is belangrijk om je bewust te zijn, dat de zon er altijd is. Niet alleen op het strand, maar ook wanneer je gaat spelen, fietsen, wandelen vang je veel zonnestralen op. Dit geldt ook wanneer de zon zich minder laat zien, bijvoorbeeld op een bewolkte dag of in de schaduw.
Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal SPF30, en op hele jonge leeftijd SPF50, die beschermt tegen UV-A en UV-B straling. Smeer je kindje in minstens een halfuur voordat je de zon in gaat, zodat deze goed in kan trekken, en herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw in wanneer je kind uit het water komt, is afgedroogd, of heeft gezweet van het spelen.
En smeer dik, want de beschermingsfactor gaat omlaag wanneer je dun insmeert.
Houd baby's altijd uit de volle zon. Blijf tussen 12 en 3 uit de zon, ook als de kinderen goed zijn ingesmeerd. De zonkracht is dan het hoogst.
Ik weet uit ervaring dat niet alle kindjes het altijd leuk vinden om ingesmeerd te worden, en deze regels zijn best lastig om allemaal correct op te volgen, daarom adviseer ik daarnaast beschermende kleding. En dan zo volledig mogelijk bedekkende beschermende kleding, om zeker te zijn dat je kind altijd goed beschermd is tegen de zon.
Toen ik eenmaal moeder was, merkte ik hoe moeilijk het is om goed beschermende, mooie en duurzame UV-kleding te vinden, die écht de hele huid bedekt. Sunwear die lang meegaat, beter voor mens én de aarde. Daarmee is het idee voor UV-Play geboren: optimaal bedekkende zwemkleding die kinderen beschermt tegen schadelijke UV-straling. En er ook nog mooi uitziet!
De meeste gewone kleding laat nog UV-straling door, dus als je zeker wilt zijn dat kleding goede bescherming tegen de zon biedt, kies je voor UV-werende kleding met het keurmerk ‘UPF50+’.
Ook als de kleding van UV-Play nat wordt beschermt deze volledig tegen de zon, het droogt heel snel, ademt, beweegt mee als een tweede huid, en je kunt deze makkelijk uitspoelen.
Mijn ervaring is, dat kindjes dit graag dragen omdat het lekker zit. Ik als ouder vind het fijn omdat het een heel gedoe en zorgen scheelt.
Put on your sunwear and sunscreen and Play!