GEBRUINDE HUID BESCHERMT

Een reeds gebruinde huid beschermt tegen slechte invloed van de zon, dus je moet (kinder)huid hieraan blootstellen. Waar? Of niet waar?

Er wordt wel eens gezegd, dat een gebruinde huid dikker is, en daarom beter beschermt tegen de zon. Als een soort natuurlijk schild dat je lichaam aanmaakt om je te beschermen.

Ook wordt wel eens beweerd dat een gebruinde huid een teken van gezondheid is.

Beide zijn niet helemaal waar, en om huidkanker te voorkomen is volledige bescherming van de huid erg belangrijk.

Het bruinen van de huid is een beschermingsreactie tegen de beschadiging van het DNA. Als je huid door de zon bruin is geworden, is er dus altijd ook schade aan cellen of DNA opgetreden. Een zongebruinde huid is dus in feite een huid die door de zon beschadigd is. Teveel beschadiging kan huidkanker geven. Een ‘gezond kleurtje’ is dus - in elk geval voor de huid zelf - niet altijd echt gezond.

Er vindt wel een beschermende reactie plaats, UV-licht zorgt er ook voor dat de opperhuid dikker en bruiner wordt, zodat die beter bestand wordt tegen UV-straling. Pigmentvormende cellen maken melanine, dat rondom de celkernen van huidcellen gaan zitten en de energie van UV-straling absorbeert voordat die het DNA kunnen beschadigen. En andere cellen in de opperhuid gaan sneller delen, zodat die dikker wordt en de onderliggende lederhuid beschermt tegen verouderende UV-A straling.

Maar deze gewende huid beschermt niet volledig. Daarom is het advies om ook op een gebruinde huid altijd zonnebrandcrème te gebruiken. En juist omdat het lastig is om alle regeltjes voor juist smeren volledig te volgen, en toch ook best een gedoe is, dat smeren, adviseer ik beschermende kleding. En dan ook zo volledig mogelijk bedekkende kleding, om te zorgen dat je zo optimaal mogelijk beschermd bent tegen de zon.

Put on your sunwear and Play!