POSITIEVE ZONEFFECTEN

Positieve effecten van UV-straling

Zonnige dagen zijn toch meestal blije-mensen dagen; gezellige terrassen, we ontmoeten elkaar buiten, het vakantiegevoel komt naar boven, we gaan buitenspelen, zandkastelen bouwen op het strand…

Van zonlicht worden de meeste mensen blij. Niet alleen het licht, maar ook de warmte geeft een fijn gevoel. Zonlicht is ook nodig om het lichaam goed te laten werken. Het bekendste voorbeeld hiervan is vitamine D. Vitamine D is nodig voor sterke botten en voor een sterk immuunsysteem. Als UVB-licht op de huid schijnt, maakt het lichaam vitamine D aan. Hoe lichter de huid, hoe minder zon er nodig is om voldoende vitamine D te maken. Voor de meeste mensen is dagelijks 15 - 30 minuten met de handen en het gezicht onbeschermd in de zon al toereikend om een gezonde dosis vitamine D aan te kunnen maken (afhankelijk van je huidtype en de zonkracht (lees hier meer over de zonkracht). Er zijn huidziekten die verbeteren in de zomer, bijvoorbeeld psoriasis. Uv licht wordt daarom ook gebruikt bij de behandeling van sommige huidziekten. 

Dit is allemaal helemaal waar, maar ik vind het belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat uv-straling het risico op huidkanker vergroot en dat de adviezen (lees ze hier) die er zijn om de huid te beschermen worden opgevolgd. Als deze regels worden opgevolgd, kan je zeker genieten van de zon. Er is nog onduidelijkheid over de invloed van zonnebrandcrème op de aanmaak van vitamine D. Mijn advies is toch om je huid goed te beschermen tegen de zon met zonnebrandcrème en uv-werende kleding. Want je vangt altijd zonnestralen op, bijvoorbeeld op plekken waar je minder goed smeert, of waar je vergeet te smeren.

Nog op te merken hierbij is dat het gebruik van zonnebank echt uit den boze is (wist je dat het niet voor niks verboden is voor kinderen onder de 18 jaar in Nederland?). Plus, vind ik het een hele goede ontwikkeling, dat het hebben van een bruine kleur steeds minder ‘in’ is en niet meer als gezond wordt beschouwd. Gelukkig zie je deze trend al in reclames en op de billboards: de modellen die de badkleding of zomerkleding showen zijn niet meer zo zongebruind als enkele jaren geleden.

Al met al adviseer ik daarom beschermende kleding. En dan volledig bedekkende uv-werende kleding, om zeker te zijn dat je kind altijd volledig beschermd is tegen de zon.

Put on your sunwear and Play!