Smeren, kleren, WEREN

Door verbranding van de huid door de zon ontstaat er een verhoogd risico op huidkanker. Maar de huid loopt ook schade op door langdurig zonnen, zonder dat de huid echt verbrandt. Bescherm je huid daarom altijd tegen de zon!

Het advies is smeren, kleren, weren:

  1. Smeren: smeer jezelf in met zonnebrandcrème;
  2. Kleren: bedek je huid door voldoende kleren te dragen;
  3. Weren: zoek de schaduw zo veel mogelijk op, zeker tussen 12:00 en 15:00 uur.

Weren betekent zoveel als wegblijven uit de zon. Dit is natuurlijk een heel goed advies, maar soms niet altijd haalbaar. En ook de schaduw biedt niet volledige bescherming tegen de zon.

Daarom adviseer ik daarnaast beschermende kleding. En dan zo volledig mogelijk bedekkende beschermende kleding, om zeker te zijn dat je kind altijd goed beschermd is tegen de zon.

Toch een paar tips hoe je de zon kunt weren:

Kies voor een schaduwplek om te eten of eet even binnen tussen 12 en 15 uur;

Bomen, parasols of bijvoorbeeld schaduwdoeken zijn perfect voor schaduw; 

Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.

Ligt je baby onder een doek in de schaduw? Zorg er dan wel voor dat je baby voldoende frisse lucht krijgt en niet te warm wordt.

Toch kun je in de schaduw ook verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Niet alle parasols zijn gemaakt van uv-werend materiaal. Dus als je denkt fijn uit de zon te zitten, houd dan in de gaten wanneer voor het laatst gesmeerd is met zonnebrandcrème. Draag ook in de schaduw uv-werende kleding, vooral kindjes, om zorgeloos in en uit de zon te kunnen spelen.

Put on your sunwear and Play!