UV-LICHT

UV-licht wordt uitgestraald door de zon en is niet zichtbaar met het blote oog. Deze straling is eigenlijk een vorm van energie, die zich in de vorm van golven verplaatst.

Er zijn drie verschillende soorten UV-straling: UV-A, UV-B en UV-C. De meest schadelijke, UV-C, wordt tegengehouden door de ozonlaag, en komt daarom niet voor op het aardoppervlak.

UV-B komt wel door de dampkring, en wekt de bruining van de huid op. Deze straling  is de hoofdoorzaak van huidverbranding, en dus ook een verhogende factor voor risico op huidkanker. Minder dan 5 procent van het UV-licht op aarde is UV-B, maar dit bepaalt voor 80 procent de verbrandingssterkte.

Het overgrote deel is UV-A, dus de overige 95 procent, en is ook verantwoordelijk voor huidveroudering en verhoging van de kans op huidkanker. Deze energie kan (dankzij lagere golflengtes) door kleding en glas. Het dringt dieper in de huid, en tast daar collageen en elastine aan, met rimpels, huidveroudering en verhoogd risico op huidkanker tot gevolg.

Om vooral kinderen zo volledig mogelijk te beschermen tegen alle vormen van UV-straling, adviseer ik beschermende kleding. Lees hier meer over waarom het juist belangrijk is om de kinderhuid tegen UV-straling te beschermen.

Put on your sunwear and Play!