ZONKRACHT

De verbrandingssterkte van de ultraviolette (UV) straling in het zonlicht dat de aarde bereikt wordt weergegeven in een UV-index. Het KNMI geeft dagelijks een cijfer aan de kracht van de zon, uitgedrukt in deze UV-index.

UV-straling is het onzichtbare licht waar je bruin van wordt. En een teveel aan UV leidt tot verbranding waar je direct of op langere termijn huidaandoeningen van kan krijgen. 

In ons land varieert de zonkracht tussen 0 (geen UV) en 8 (maximale hoeveelheid UV-zonlicht). In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen.

Het UV-zonlicht, oftewel UV-straling, neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Zonkracht 7 of meer komt in ons land regelmatig voor. Soms op meer dan twintig dagen per jaar. In de afgelopen jaren is enkele keren zelfs een zonkracht 8 gemeten.

Naast de hoogte van de zon is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.

Het KNMI meldt via hun twitteraccount @KNMI wanneer hoge zonkrachtverwachting in ons land wordt verwacht. Hou dit dus vooral in de zomer goed in de gaten voordat je naar buiten gaat.

Hoe hoger de zonkracht is, des te belangrijker is het om de huid goed te beschermen.

Daarom adviseer ik beschermende kleding. En dan zo volledig mogelijk bedekkende beschermende kleding, om zeker te zijn dat je kind altijd goed beschermd is tegen de zon.

Put on your sunwear and Play!