SMEREN, kleren, weren

Door verbranding van de huid door de zon ontstaat er een verhoogd risico op huidkanker. Maar de huid loopt ook schade op door langdurig zonnen, zonder dat de huid echt verbrandt. Bescherm je huid daarom altijd tegen de zon!

Het advies is smeren, kleren, weren:

  1. Smeren: smeer jezelf in met zonnebrandcrème;
  2. Kleren: bedek je huid door voldoende kleren te dragen;
  3. Weren: zoek de schaduw zo veel mogelijk op, zeker tussen 12:00 en 15:00 uur.

We weten inmiddels wel dát je jezelf en je kindje goed moet insmeren om verbranding te voorkomen. Maar wát is goed insmeren?

Het is belangrijk om je altijd bewust te zijn, dat de zon er altijd is. Niet alleen op het strand, maar ook wanneer je gaat spelen, fietsen of wandelen vang je veel zonnestralen op. Dit geldt ook wanneer de zon zich minder laat zien, bijvoorbeeld op een bewolkte dag.

Gebruik daarom altijd een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal SPF30 die beschermt tegen UV-A en UV-B straling. Waarom beide, lees je in het artikel over UV-licht. Smeer je kindje in minstens een halfuur voordat je de zon in gaat, zodat deze goed in kan trekken, en herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw in wanneer je kind het water uit komt, is afgedroogd, of heeft gezweet van het spelen.

En smeer dik, want de beschermingsfactor gaat omlaag wanneer je dun insmeert.

Houd baby's altijd uit de volle zon. Blijf  tussen 12 en 3 uit de zon, ook als de kinderen goed zijn ingesmeerd. De zonkracht is dan het hoogst. De zonkracht in Nederland ligt in de zomermaanden tussen de 4 en 7. Vanaf zonkracht 7 à 8 verbrandt de huid al na tien minuten. Lees hier meer over dit onderwerp.

Wij weten uit ervaring dat niet alle kindjes het altijd leuk vinden om ingesmeerd te worden, en deze regels best lastig zijn om allemaal correct op te volgen, daarom adviseer ik beschermende kleding. En dan zo volledig mogelijk bedekkende beschermende kleding, om zeker te zijn dat je kind altijd goed beschermd is tegen de zon.

Put on your sunwear and Play!