UPF50+: ULTRAVIOLET PROTECTION FACTOR

Wist je dat UPF staat voor Ultraviolet Protectie Factor?

Ultraviolet Protectie Factor geeft het percentage UV-straling aan dat door een stof kan doordringen. En hoe hoger de UPF, hoe hoger de bescherming. Een kledingstuk met een UPF van 50 laat slechts 1/50e, oftewel een maximum van 2% van de UV-straling door. Kleding van UV-Play heeft UPF50+, waarmee je voor minimaal 98% beschermd bent tegen de zon.

De materialen die wij gebruiken zijn getest op het tegenhouden van minimaal 98% UV-straling, en dragen daarom het keurmerk UPF50+.

Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling van de huid aan de zon zowel op lange als op korte termijn schadelijke effecten kan veroorzaken, voornamelijk door ultraviolette straling (UV). Dit kan worden verminderd door geschikte kleding, maar het beschermingsniveau van kleding kan variëren en is afhankelijk van de stofeigenschappen en het ontwerp van de kledingstukken.

Sinds april 2018 wordt UV-beschermende kleding, zoals kinderzwemkleding, beschouwd als categorie 1 persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) onder het toepassingsgebied van de EU-verordening voor persoonlijke beschermingsmiddelen 2016/425.

RELEVANTE TESTPROGRAMMA’S De door de EU gestelde normen geven aanbevelingen voor het testen van kledingstukken om de ultraviolette beschermingsfactor (UPF) te bepalen, die laat zien hoeveel ultraviolette straling (UVR) wordt verminderd wanneer het door de stof van kleding gaat. Hoge waarden van UPF vertegenwoordigen een lagere penetratie van UV-straling door de stof en bieden dus een betere bescherming tegen de zonnestraling. Verschillende golflengten van straling in het UVR-spectrum hebben verschillende effecten op de menselijke huid en hiermee wordt rekening gehouden bij het berekenen van de UPF-classificatie.

De materialen die in het kledingstuk worden gebruikt, kunnen de UPF-classificatie beïnvloeden vanwege verschillende factoren, waaronder:

- Samenstelling van de stof (katoen, zijde, polyester, enz.) en constructie;

- Kleur- en chemische behandelingen;

- Strakheid van weefsel of breisel (strakker verbetert de beoordeling);

- Stretch (strekken verlaagt de UPF-beoordeling);

- Slijtage (versleten en vervaagde kledingstukken hebben mogelijk een lagere UPF-beoordeling);

- Vochtigheid en nattigheid.

LEVENSDUUR Er moet een beoordeling zijn van de prestatie van de bescherming die het kledingstuk gedurende de hele levensduur biedt. Daarom is er een beoordeling van de UV-bescherming na een verwacht aantal wasbeurten om er zeker van te zijn dat het kledingstuk nog steeds de geclaimde bescherming biedt. Normaal gesproken is het minimumaantal wasbeurten voor een item van persoonlijke beschermingsmiddelen 5, en er moet meer worden uitgevoerd als verwacht wordt dat het item na langdurig gebruik nog steeds bescherming biedt.

Put on your sunwear and Play!